keskiviikko 19. syyskuuta 2018

SYYSNÄYTTELYMME TAITEILIJAT


Taidetila Toinilan HULLU TALO -syysnäyttely 5.9.-30.9.2018


MINNA ESANTYTÄR

Olen pääosin Jyväskylässä asuva ja työskentelevä taiteilija. Työskentelen valokuvan, performanssin, installaation ja videon keinoin mutten halua sitoa teoksiani tiettyyn materiaaliin tai tekniikkaan, vaan koitan olla avoin ajatuksille ja mieluummin valitsen ideaan soveltuvan materiaalin kuin toisinpäin.
Teokseni ovat usein kannanottoja, joilla haluan muistuttaa vaihtoehtoisista olemisen ja ajattelun tavoista, luoda uskoa ja uskallusta. Olen huomannut omistavani eräänlaiset tuntosarvet, joilla koen asioita hyvin herkästi. Eräs kirjailijatuttavani kutsui minua vapaustaistelijaksi, lisänimi kuvastaa osuvasti elämänasennettani ja teoksiani. Olen pienestä pitäen tiedostanut vahvasti ihmisten yhdenvertaisuuden ja siksi taiteilijana pyrin tuomaan esiin kokemiani epäkohtia, tehden sen tarvittava pilke silmäkulmassa.

***

Toinilassa nähtävä Videoteos on kuvaus työuupumuksesta. Herkkyyden ja tasapainon kadottamisesta, yhteiskunnan kovista arvoista ja hektisyydestä, kohtuuttomuudesta ja romahtamisesta.
Lisäksi näyttelyssä on valokuvia Leimatut -sarjasta,  johon Esantytär on kuvannut diagnoosikoodeilla leimattuja ihmisiä. Se, onko kuvissa esiintyvillä henkilöillä todellisuudessa diagnoosia vai ei, jää tarkoituksella arvoitukseksi. Kuvien leimattuja löytyy kaikista yhteiskuntaluokista, kuten diagnosoituja todellisuudessakin. Ulkoisin perustein on mahdoton tietää kenet on diagnosoitu ja kenet ei.




JOHANNA JUVONEN & BIAGIO ROSA (s.1978 Jyväskylässä ja s.1985 L’Aquilassa, Italia)

Juvonen & Rosa asuvat ja työskentelevät Vesangassa. He tekevät taidettaan tiiviisti yhdessä työparina.

Juvonen & Rosa ovat käynnistäneet Taidetila Toinilan toiminnan vuonna 2011. He ovat uutterasti kehittäneet Toinilaa lasten taidepoluksi ja ammattitaiteilijoiden galleriatilaksi järjestäen ympäristötaiteen työpajoja ja muuta taidetoimintaa sekä kuratoiden taidenäyttelyitä.  Taiteilijapari on mukana myös Joutsalaisen Taidelaitos Haihatuksen hallituksessa sekä Jyväskylän taiteilijaseuran johtokunnassa.

Juvosen ja Rosan omien teosten lähtökohtana ovat usein ajankohtaiset, mieltä askarruttavat ja vaikeasti lähestyttävät asiat. Viime vuosina Rosan kotiseudulla Italiassa sattuneet maanjäristykset ovat vaikuttaneet taiteilijoiden teoksiin.  Taiteilijapari tutkii teoksissaan kodittomuuden ja juurettomuuden tunteita. Materiaaleiksi valikoituu usein luonnonmateriaalit tai rakennusjäte. He sekoittavat mielellään tekniikoita ja materiaaleja keskenään tehden maalauksia, veistoksia ja installaatioita.



RIIKKA MARIA PARTANEN (s. 1980 Jyväskylässä)

Riikka Maria Partanen on taiteilija Jyväskylästä. Hänen töissään orgaaniset elementit yhdistyvät fantasianomaisiin maailmoihin. Intuitiivisesti maalatut ja väreillä leikittelevät teokset haastavat katsojan sukeltamaan omaan alitajuntaansa. Maalauksen lisäksi hän työskentelee Ilma-akrobatian, tanssin ja burleskitaiteen parissa. Opettajana sekä esiintyjänä hänet tunnetaan nimellä Rikita Rebella.

Riikka Marialle on alusta asti ollut tärkeää, että taidetta tuodaan erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäinen yksityisnäyttely toteutettiin costaricalaisen surffiravintolan pihabodegassa vuonna 2009. Sen jälkeen näyttelytiloina ovat toimineet kampaamot, kahvilat, tyhjät liikehuoneistot, museot, vanha pergamenttihalli, ravintolat, galleriat, kotitalon ala-aula, lääkäriasemakin, Vakiopaine ja nyt vihdoin Toinila.

’’Oman elämäni seikkailija, kuvataiteilija, surffari, snoukkari, tankotanssija, matkailija, burleskitar, kasvatustieteen maisteri, koloristi, ope, avantouimari, performanssitaiteilija, Suomen mestari, koreografi, surrealisti, ilma-akrobaatti ja kiinnostuksen kohteiden sillisalaatti.’’




KIRSI PITKÄNEN (s. 1979 Kuopiossa)

Kirsi Pitkänen on Jyväskylässä asuva kuvataiteilija, jonka taide koostuu pääasiassa performansseista ja installaatioista. Pitkäsen performansseja on voinut nähdä useiden valtakunnallisten sekä kansainvälisten festivaalien ohjelmistoissa, kuten vuonna 2010 Shanghain maailmannäyttelyssä. Pitkäsen Julistaja performanssi oli esillä kansainvälisen Anti-festivaalin ohjelmistossa 2006 ja 2011. Teosta on esitetty myös muissa Suomen kaupungeissa, erilaisissa kulttuuritapahtumissa sekä radiossa. Teos on elänyt tämän jälkeen ja siitä on toteutettu kolmiosainen Naapurirakkautta -sarja, joka on ollut esillä eri puolilla Suomea.

Vuonna 2015 Pitkänen toimi SLUSH-tapahtuman investorialueen vastaavana suunnittelijana ja toteutti alueelle valtavan 1800m2 kokoisen installaatiokokonaisuuden, joka koostui kierrätetyistä maalauksista, linjalangasta sekä uv-valosta. Teos sai jatkoa, kun Pitkänen kutsuttiin vuoden 2018 Mäntän kuvataideviikoille.

Pitkäsen performanssit pohjautuvat usein vuorovaikutukseen ja improvisaatioon, installaatioissaan hänellä taas ovat aiheena usein ajankohtaiset ja yhteiskunnalliset teemat. Pitkänen haluaa teoksillaan saada katsojan osallistumaan ja toisinaan jopa olemaan osa teosta passiivisen tarkkailijan sijaan.

Taiteellisen työnsä ohella Pitkänen työskentelee Jyväskylän Kankaan alueen taidekoordinaattorina ja tarjoaa taidekonsultointipalveluita Art Impact-yrityksensä kautta kohteisiin, jossa halutaan hyödyntää taidetta osana rakentamista ja muuta suunnittelutyötä.

***

Toinilaan Pitkänen on tuonut naapurirakkautta käsitteleviä teoksiaan. Kaupungistumisen seurauksena ihmiset asuvat lähempänä toisiaan kuin koskaan, mutta samalla yhteisöllisyys on kadonnut. On paljon yksinäisiä vanhuksia, syrjäytyneitä nuoria, päämäärättömiä nuoria aikuisia, ja oravanpyörästä pudonneita keski-ikäisiä, joilla omaa elämänsisältöä ei ole. Ei siis ole ihme, että jotkut päätyvät tarkkailemaan jonkun toisen elämää ja hakemaan sisältöä päiväänsä sieltä. Kun todellista vuorovaikutusta ei ole, kun ihmiset eivät uskalla enää kohdata toisiaan, on seurauksena nimettömiä, porraskäytävään jätettyjä lappuja, häiriökäyttäytymistä ja pahoinvointia, Hätähuutoja, jotka ilmenevät nyrkin ja keskisormen heristämisenä ikkunasta, harjanvarrella hakkaamista kattoon pienimmästäkin risahduksesta. Hätähuudot ovat surullisia seurauksia kaupungistumisesta ja individualismista - siitä kun jokaisen täytyy selvitä yksin.



ANNA RUTH (s. 1975 USAssa)

Anna Ruth on tarkastellut rajoja ja rajoituksia taiteessaan jo vuosien ajan. Toistuvana teemana Ruthin teoksissa on ollut jäljet, reviirit, kartat ja muut luodut rakenteet, joilla on pyritty kuvaamaan kuulumista ja omistajuutta. Viimeisimmissä teoksissaan Ruth on toteuttanut erilaisia aitarakenteita ja käyttänyt muun muassa suomalaisia luonnonkasveja teosmateriaalina näitä luodessaan. Aita-sarjan ensimmäinen osa oli esillä Jänis-Gallerialla Turussa syksyllä 2017.

***
Anna Ruth on kanadalaislähtöinen kuvataiteilija ja taideorganisaattori, joka on asunut ja työskennellyt Jyväskylässä viimeiset kymmenen vuotta.

Ruth tunnetaan Keski-Suomessa monipuolisena kulttuurialan toimijana, joka oman taiteellisen työskentelynsä osana pyörittää Jyväskylässä useampaa taiteisiin liittyvää projektia. Näitä ovat nomaadi taidegalleria Äkkigalleria, maailman nykyvalokuvaa tutkaileva Laatikkomo – Six Degrees of Photography projekti ja sisäympäristötaidetriennaali House Games. Hän toimii myös Jyväskylän taitelijaseuran edustajana Keski-Suomen sairaanhoitopiirin taidetoimikunnassa sekä Keski-Suomen Tanssin keskuksen taiteellisessa toimikunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ToiniLIGHT - valoa pimeään!

  Valopilkkuna marraskuun alkuun Taidetila Toinilan ovet ovat avoinna pe-la 5.-6.11.2021 klo 17:30-20 kun viime vuonna suuren suosion saavut...